Werkschoenen zijn schoenen om mee aan het werk te gaan, tot zover gaat de algemene kennis wel over dit soort schoenen, soms ook veiligheidsschoenen genoemd. Hier in Nederlands noemen we een schoen een werkschoen als deze een zogenaamde normering heeft. Dit wil zeggen dat de schoenen zijn gekeurd voor allerlei zaken die betrekking hebben op de veiligheid van de voeten.

Stalen neuzen

De schoenen waar ik het in dit artikel over heb zijn de werkschoenen die de EN ISO 20345 normering hebben, de schoenen die deze normering hebben zijn voorzien van een beveiligde neus die weerstand kan bieden tegen een kracht tot 200 joule. Deze neus word nog steeds vaak “stalen neus” genoemd, maar in de realiteit zijn deze neuzen gemaakt uit composiet materiaal (samengeperste materialen, zoals sterke kunststoffen).

De term “stalen neuzen” is in veel gevallen dus achterhaald. De reden dat voor een composiet veiligheidsneus gekozen wordt heeft met het gewicht van de neus te maken, composiet neuzen zijn in de regel vele malen lichter dan neuzen die uit staal vervaardigd zijn en dit komt het loopcomfort ten goede, een lichtere schoen betekend namelijk meer loopcomfort.

Wat houden de S codes in bij werkschoenen?

Als aanvullnig op de EN ISO 20345 normering worden een aantal S codes toegepast, dit is om verder onderscheid te maken in de veiligheidskenmerken van de schoen.

SB

De aanduiding SB is de standaard aanduiding die aangeeft dat de werkschoen een beschermende neus heeft die een kracht kan opvangen tot 200 joule

S1

De S1 aanduiding staat voor werkschoenen met de volgende aanvullende veiligheidskenmerken; Veiligheidsneus, gesloten hiel, anti statisch, energie absorberende hak. Ideaal voor voor droge omstandigheden waar er geen gevaar is voor punctiegevaar en geschikt voor droge omgevingen, zo word deze normering vaak gedragen door magazijnmedewerkers.

S2

De werkschoenen met een S2 aanduiding zijn voorzien van een beveiligde neus, gesloten hiel, zijn anti-statisch en zijn van een waterdichte bovenkant (schacht) tot 60 minuten. Deze werkschoen is geschikt voor natte omgevingen, deze worden bijvoorbeeld veel gedragen door vrachtwagenchafeurs, zodat ze bij het laden en lossen ook droge voeten houden.

S3

De S3 werkschoenen worden het meest gedragen en zijn voorzien van een beveiligde neus, gesloten hiel, hebben anti-statische eigenschappen, een energie absorberende hak, een waterdichte bovenkant tot 60 minuten en hebben een penetratie bestendige plaat tussen de schoenzool. Deze werkschoenen zijn vooral populair op de bouw en industrie, ook wordt deze schoen vaak gekozen door uitzendbureaus omdat ze bij een groot aantal werkzaamheden inzetbaar zijn.

Naast de S1, S2 & S3 werkschoenen, heb je ook de S4 en S5 normering, deze hebben betrekking op werklaarzen en zal ik in dit artikel verder niet behandelen.

Verder zijn er nog een aantal aanvullende codes die aan de normering kunnen worden toegevoegd. De meest gebruikte hiervan zijn:

  1. P: Staat voor de toevoeging van een niet penetreerbare tussenzool.
  2. HRO: Betekent dat de zool van de werkschoen bestand is tegen hoge temperaturen tot 300 graden voor een korte periode.
  3. ESD: Deze aanduiding geeft aan dat de schoen bestand zijn tegen statische energie.

Meer weten over werkschoenen